Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα στέλνοντας πέντε πολεμικά πλοία το τελευταίο 24ωρο έξω από την Κάσο όπου διεξάγονται έρευνες ιταλικού πλοίου για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.
Συγκεκριμένα, το ιταλικό ερευνητικό σκάφος πλέει λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα τις τελευταίες ημέρες ένα και χαρτογραφεί την περιοχή ώστε μελλοντικά να ποντίσει καλώδια για την ηλεκτρική διασύνδεση.
Πέντε πολεμικά σκάφη έστειλε η Άγκυρα – Πώς απάντησε η Αθήνα
Οι έρευνες γίνονταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και μόνο σε ένα σημείο, σε ένα στενό ανάμεσα στην Κάρπαθο και την Κάσο γίνονταν σε διεθνή ύδατα. Τότε, η Τουρκία άρχισε να στέλνει από το πρωί της Δευτέρας, πολεμικά σκάφη. Στην αρχή έστειλε τρία και χτες το απόγευμα, ενίσχυσε την τουρκική παρουσία με άλλα δύο, σύμφωνα με το ethnos.gr.
Ως απάντηση, η Αθήνα έστειλε δύο πολεμικά σκάφη σε κοντινή απόσταση, προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση και ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.
Διπλωματική προσπάθεια να μην κλιμακωθεί η ένταση
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έφης Κουτσοκώστα στο OPEN, σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες να μην κλιμακωθεί η ένταση και το ιταλικό σκάφος να ολοκληρώσει τις έρευνες μέχρι αύριο, Τετάρτη που λήγει και η Navtex.
Σημειώνεται πως είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες και Navtex από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου για αυτές τις έρευνες στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά η Τουρκία είχε βγάλει δική της Navtex με την οποία προειδοποιούσε πως οι έρευνες γίνονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, επικαλούμενη μάλιστα επιστολή που είχε στείλει η Άγκυρα το 2020 στον ΟΗΕ και μονομερώς κήρυττε τα εξωτερικά σύνορα της ΑΟΖ της αυθαίρετα και μονομερώς.
Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης περιορίστηκε να πει πως «η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει φυσικά τον διάλογο, αλλά θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνουν σε αυτόν».
*Φωτογραφία αρχείου