Στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης του απολογισμού, των πεπραγμένων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η κάθε περιφερειακή ενότητα εξέθεσε τα πεπραγμένα και της διοίκησης αλλά και των υπηρεσιών της. Από πλευράς περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, η αντιπεριφερειάρχης, Κατερίνα Ζωγράφου αναφέρθηκε σε μία σειρά παρεμβάσεων προς το σύνολο των υπουργείων της κεντρικής διοίκησης διεκδικώντας για τη Χαλκιδική οικονομικούς πόρους, αλλά και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο, είτε τεχνικό είτε χρηματοδοτικό, προς όφελος του νομού
«Την ίδια στιγμή έγινε αναφορά στην προσφορά της Αντιπεριφέρειας, στο κοινωνικό σύνολο, είτε μέσω των δωρεών μας, σε διάφορους φορείς, όπως ήταν το ΕΚΑΒ,τα κέντρα υγείας σε διάφορες τοπικές κοινότητες σε εθελοντικούς συλλόγους, σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης. Εκτός αυτών, διοργανώθηκαν πολλές επιστημονικές και άλλες ημερίδες με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα ζωικής και φυτικής παραγωγής. «Σκύψαμε πάνω στο ζήτημα της λειψυδρίας που χτύπησε την πόρτα μας τα τελευταία χρόνια και πραγματικά είναι έγινε μια συλλογική προσπάθεια και με τους δήμους, αλλά και με την αποκεντρωμένη διοίκηση και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να βρούμε τις καλύτερες μεθόδους διαχείρισης του προβλήματος», δήλωσε η κα. Ζωγράφου.
Στελέχωση των υπηρεσιών
Ένδεκα νέα στελέχη ορκίστηκαν από την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, για να ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Διευθύνσεις και Υποδιευθύνσεις της ΠΕΧ. Πρόκειται για την τρίτη παρτίδα μονίμων υπαλλήλων που φτάνουν στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής. Η πρώτη ήταν πριν 2 χρόνια, διευκρίνισε η κα. Ζωγράφου αναφερόμενη αναλυτικά στις θέσεις που καλύπτουν οι νέοι υπάλληλοι: «Δυο στην τεχνική υπηρεσία, 3 στη διεύθυνση ανάπτυξης, (οι 2 στη διεύθυνση περιβάλλοντος και 1 στο αδειών) 4 στην διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης (1 κτηνιάτρους, 1 τοπογράφος και 2 γεωπόνοι) και τέλος δύο διοικητικοί ΠΕ στο Οικονομικό.
«Υπάρχουν ακόμη κενά, όμως σίγουρα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε αριθμό και σε ποιότητα στελεχών από ό τι ήμασταν πριν από πέντε χρόνια. Πραγματικά τα στελέχη μας εργάζονται και με φιλότιμο και βάζουνε το σύνολο των δυνάμεών τους στο να εκπληρώσουν το καθήκον τους», συμπληρώνει η αντιπεριφερειάρχης.
Η κατάσταση στη Σιθωνία
Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου μίλησε για την καταστροφή του οδικού δικτύου στη Σιθωνία από την πρόσφατη κακοκαιρία του Δεκεμβρίου. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν ολοσερώς τη γέφυρα στο Πόρτο Κουφό, κάτι που έφερε σε αδιέξοδο τους κατοίκους του δήμου, σε συνδυασμό με τις κατολισθήσεις στον κεντρικό δρόμο. Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης «η ΠΕΧ αναμένει από το υπουργείο Πολιτικής προστασίας τη χρηματοδότηση για την κατασκευή νέας γέφυρας. Ο σχεδιασμός δηλαδή είναι μελέτη και κατασκευή νέας γέφυρας στο συγκεκριμένο σημείο. Έως τότε όμως, εφόσον η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω του οικισμού της Τορώνης. Αυτό είναι χρήσιμο και είναι εύχρηστη η διαδρομή αυτή κατά τους χειμερινούς μήνες. Μας απασχολεί όμως το τι θα γίνει τους θερινούς μήνες».
Για να δοθεί λύση για την περιοχή το Καλοκαίρι η ΠΕΧ απευθύνθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, και η περιοχή ελέγχθηκε από κλιμάκιο. Όπως αποφασίστηκε μετά την αυτοψία, θα τοποθετηθεί μια πρόχειρη σιδερένια γέφυρα από τον στρατό, θα έχει σηματοδότες και πιθανόν να είναι μονής διέλευσης. «Τουλάχιστον τα μεγάλα και βαρέα οχήματα και ένας αριθμός επισκεπτών θα μπορούν να διέρχονται κανονικά από το δίκτυο για να μην επιβαρύνεται ο οικισμός της Τορώνης κατά τους θερινούς μήνες και στη συνέχεια περιμένοντας και μόλις θα έχουμε τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα το επισκεφθώ και τις επόμενες μέρες για να επιτάχυνση των διαδικασιών, θα προχωρήσουμε σε μελέτη και κατασκευή της νέας γέφυρας», ανέφερε η κα. Ζωγράφου.
Έργα σε εξέλιξη
Αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική, μια μεγάλη εργολαβία που πλέον ολοκληρώθηκε και υπάρχει ανάδοχος, αφορά τη συντήρηση συνολικά του οδικού δικτύου, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, για 2 χρόνια. Το ίδιο ποσό αφορά και πάλι συντήρηση αλλά τον δρόμο Γαλάτιστας.
Παράλληλα τρέχουν και οι εργολαβίες που αφορούν την κοπή πρασίνου (αυτό το διάστημα στο οδικό κύκλωμα Κασσάνδρας) και θα συνεχίσουν την άνοιξη.
Για τα αντιπλημμυρικά έργα του νομού, έχουμε 2 μελέτες σε εξέλιξη με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ. Η μια αφορά τον χείμαρρο της Τορώνης, που θα τρέξει παράλληλα με τις μελέτες για τη νέα γέφυρα, και η δεύτερη αφορά τον χείμαρρο της Βεργιάς.
Τέλος εξελίσσεται ο καθαρισμός των ρεμάτων σε όλους τους δήμους, τώρα στον Πολύγυρο, μετά στη Μεταμόρφωση κι έπειτα στην Κασσάνδρα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος στη Ν. Προποντίδα, όπου οι εργασίες θα συνεχίσουν αργότερα, όπως και οι καθαρισμοί ρεμάτων στον δήμο Αριστοτέλη.
ρεπορτάζ:Σουζάνα Καζάκα