Σημαντικά είναι τα ευρήματα της πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των παικτών τυχερών παιγνίων κατά το έτος 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 59,91% των Ελλήνων δήλωσαν ότι συμμετείχαν σε κάποιο τυχερό παιχνίδι μέσα στο 2024.
Το προφίλ του Έλληνα παίκτη
Η πλειονότητα των παικτών είναι άνδρες σε ποσοστό 71,07%, έναντι 28,93% των γυναικών. Η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα είναι αυτή των 35 έως 49 ετών με ποσοστό 28,4%, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 50-64 ετών με 27,32%.
Ως προς το μορφωτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ποσοστό παικτών διαθέτει απολυτήριο Λυκείου (33,69%), ενώ σημαντικό ποσοστό κατέχουν και οι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης (28,70%). Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική κατάσταση, οι μισθωτοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος (37,45%), με τους συνταξιούχους να ακολουθούν (26,25%) και τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταλαμβάνουν το 18,73%.
Το υψηλότερο ποσοστό παικτών συναντάται σε άτομα με οικογενειακό εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως (27,48%).
Συχνότητα συμμετοχής και δημοφιλή παιχνίδια
Η πλειονότητα των παικτών δηλώνει ότι αφιερώνει έως και 30 λεπτά ημερησίως σε τυχερά παιχνίδια, με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και το αριθμολαχείο ΚΙΝΟ να ξεχωρίζουν ως οι πιο δημοφιλείς επιλογές.
Ως προς την αναγνωρισιμότητα, τα πλέον γνωστά παιχνίδια για το ελληνικό κοινό είναι:
-
Τα λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό κ.λπ.) και τα αριθμολαχεία του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, ΛΟΤΤΟ) με ποσοστό 82,8%
-
Το Σκρατς με 72,4%
-
Το αθλητικό στοίχημα (σε πρακτορεία και online) με 70,3%
-
Το ΚΙΝΟ με 65,7%
-
Τα παιχνίδια καζίνο (επίγεια και διαδικτυακά) με 60,9%
-
Τα VLTs, τα slots, οι κληρώσεις στα ΜΜΕ και ο Ιππόδρομος, με ποσοστά αναγνωρισιμότητας γύρω στο 45%-50%
Οικονομικά δεδομένα – Δαπάνες παικτών
Η έρευνα της ΕΕΕΠ κατέγραψε αξιοσημείωτες διαφορές στη δαπάνη χρημάτων μεταξύ νόμιμου και παράνομου δικτύου παιγνίων. Ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών, οι παίκτες δαπανούν σημαντικά υψηλότερα ποσά στο νόμιμο δίκτυο, σε σχέση με το παράνομο.
Ωστόσο, όσο αυξάνεται η ηλικία, αυτή η διαφορά εξομαλύνεται, χωρίς στατιστικά σημαντικές αποκλίσεις. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι οι νεότεροι παίκτες επιλέγουν περισσότερο το αδειοδοτημένο περιβάλλον, δείχνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες φαίνεται να διατηρούν ισόποση δαπάνη και στο παράνομο δίκτυο, υποτιμώντας τους σχετικούς κινδύνους.
Αυτό δημιουργεί προβληματισμό, τόσο για τη δυνατότητα του αδειοδοτημένου δικτύου να προσφέρει ανανεωμένη εμπειρία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όσο και για την ανάγκη ενημέρωσης των μεγαλύτερων ηλικιών γύρω από τους κινδύνους συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παίγνια.
Ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα διενεργήθηκε στις αρχές του 2025, βάσει δομημένου ερωτηματολογίου, σε πανελλαδικό δείγμα 2.175 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω. Το 80% των συνεντεύξεων πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά, ενώ το 20% διαδικτυακά.
Οι βασικοί στόχοι της έρευνας ήταν:
-
Η συσχέτιση δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών με τη συμπεριφορά συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια.
-
Ο προσδιορισμός προβληματικής ενασχόλησης.
-
Η ανάλυση της επίδρασης στη ποιότητα ζωής των παικτών.
-
Η καταγραφή της κοινής γνώμης σχετικά με τον εθισμό και το ρόλο του Κράτους στη ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών.