Το πρόβλημα με το κολλαγόνο που διαφημίζει η Άνιστον, αλλά και άλλες περσόνες, είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρείες το προμηθεύονται από βραζιλιάνικα βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες υπεύθυνες για απώλεια δασών 2.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μια έκταση λίγο λιγότερο από αυτή της Χαλκιδικής!
Το πιθανότερο είναι η δημοφιλής ηθοποιός να μην γνώριζε ότι πλάσαρε ένα προϊόν με αμφιλεγόμενη προέλευση που διασυνδέεται με την καταστροφή του περιβάλλοντος, σύμφωνα με έρευνα.
Ο θάνατος του ηθοποιού της αγαπημένης σειράς «Φιλαράκια» Μάθιου Πέρι, οφείλεται σε κάποιο άγνωστο μέχρι σήμερα ναρκωτικό. Πολύ καιρό όμως πριν το άδοξο τέλος του δημοφιλούς Αμερικανού καλλιτέχνη, η συμπρωταγωνίστριά του Τζένιφερ Άνιστον είχε εντάξει στην καθημερινότητά της τρόπους για να καθυστερήσει… τη γήρανση. Από το 2020, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πάρει φωτιά από τις φωτογραφίες της όμορφης ελληνοαμερικανίδας, πλην εξαιρετικά ταλαντούχας ηθοποιού να απολαμβάνει τον καφέ της.
Στην πραγματικότητα, ήθελε να δείξει ότι ο συγκριμένος καφές θα «φρέναρε» τις ρυτίδες και ότι άλλο θυμίζει ότι δεν είμαστε θεοί, διότι περιείχε το θαματουργό κολλαγόνο. Το συγκεκριμένο ρόφημα ήταν της Vital Proteins που ανήκει στη Nestlé, μια μάρκα συμπληρωμάτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.
Που είναι όμως το κακό εδώ, πέραν ίσως μιας απλής παρατήρησης για τη ματαιοδοξία αστέρων να εφαρμόζουν πάνω τους οτιδήποτε προτείνει μια βιομηχανία, προκειμένου να φέρουν τούμπα τον χρόνο, με θλιβερά πολλές φορές αποτελέσματα που θυμίζουν «Τζόκερ»;
Το πρόβλημα με το κολλαγόνο που διαφημίζει η Άνιστον, αλλά και άλλες περσόνες, είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρείες το προμηθεύονται από βραζιλιάνικα βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες υπεύθυνες για απώλεια δασών 2.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μια έκταση λίγο λιγότερο από αυτή της Χαλκιδικής!
«Αυτό καταστρέφει «τον πράσινο πνεύμονα της γης» καθώς και τα σπίτια χιλιάδων ιθαγενών»
Την αποκάλυψη έκανε κοινή έρευνα του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau of Investigative Journalism), του ITV News, του Guardian και του βραζιλιάνικου ερευνητικού φορέα O Joio e O Trigo.
Σύμφωνα με την έρευνα το κολλαγόνο βοοειδών είναι μια πρωτεΐνη που εξάγεται από δέρματα βοοειδών και μπορεί να μετατραπεί σε μια λεπτή λευκή σκόνη που προωθούν διασημότητες και παράγοντες επιρροής για τα οφέλη της στην υγεία.
Αν και είναι υποπροϊόν της βιομηχανίας βοοειδών, δεν υπόκειται στα ίδια πρότυπα ανίχνευσης και υπεύθυνης προμήθειας με άλλα προϊόντα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, ωστόσο, η βιομηχανία βοοειδών ευθύνεται για το 80% της απώλειας των τροπικών δασών στη Βραζιλία και τα μη κρεατικά προϊόντα -όπως το κολλαγόνο- μπορούν να αντιπροσωπεύουν έως και το 1/4 των εισοδημάτων των συσκευαστών κρέατος.
Μιλώντας στους ερευνητές συμπρόεδρος ο Βρετανός πρώην υπουργός Μεταφορών της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την παγκόσμια αποψίλωση των δασών Chris Grayling είπε ότι «καμία εταιρεία στη βιομηχανία καλλυντικών δεν έχει καμία δικαιολογία για την προμήθεια προϊόντων από περιοχές παράνομης αποψίλωσης των δασών».
Ήλπιζε μάλιστα ότι η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας –η οποία προέκυψε το 2022- «θα δώσει τέλος στη μάστιγα της παράνομης αποψίλωσης των δασών».
Είχε προσθέσει ότι οι διεθνείς επιχειρήσεις έχουν καθήκον να διασφαλίσουν ότι αγοράζουν μόνο από νόμιμες και βιώσιμες πηγές.
Η νομοθεσία δεν το καλύπτει
Σε αντίθεση με το βόειο κρέας, τη σόγια, το φοινικέλαιο και άλλα προϊόντα, το κολλαγόνο δεν καλύπτεται από την πρόσφατη νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο ή από τον επικείμενο κανονισμό της ΕΕ που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών.
Η ευρωβουλευτής που εργάστηκε για τον νόμο της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών Ντελάρα Μπούρκχαρντ, είπε στους ερευνητές ότι τα ευρήματα «δείχνουν ότι θα ήταν καλύτερο να καλύπτονται όλα τα προϊόντα που προέρχονται από βοοειδή». Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια το γεγονός ότι δεν καλύπτονται οφείλεται από σε συντηρητικούς πολιτικούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, αφήνοντας έτσι «μεγάλα παραθυράκια ανοιχτά για προϊόντα που αποδεδειγμένα συνδέονται με την αποψίλωση των δασών».
Διαφήμιση του κολλαγόνου από τη δημοφιλή ηθοποιό.
Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βραζιλία Anna Cavazzini, είχε δηλώσει ότι «είναι συγκλονιστικό να βλέπουμε ξανά και ξανά ότι η κατανάλωση στην ΕΕ ή στις ΗΠΑ οδηγεί σε αποψίλωση των δασών στον Παγκόσμιο Νότο». Αυτό καταστρέφει «τον πράσινο πνεύμονα της γης» καθώς και τα σπίτια χιλιάδων ιθαγενών, είπε. Κοιτώντας πέρα από τη νομοθεσία της ΕΕ, άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ «πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους», πρόσθεσε.
Ο νόμος της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών τίθεται σε ισχύ το 2024 και θα αναθεωρηθεί τον επόμενο χρόνο.
Σημειώνεται ότι μετά η Nestlé, απαντώντας στην έρευνα, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν δεν συνάδουν με τη δέσμευσή της για υπεύθυνη προμήθεια και ότι είχε έρθει σε επαφή με τον προμηθευτή της για περαιτέρω έρευνα. Πρόσθεσε ότι λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της θα είναι απαλλαγμένα από την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2025.
Πάντως, το καλοκαίρι που μας πέρασε, η εταιρεία άρχισε να αποσύρει μεγάλος αριθμούς από αυτα τα προϊόντα, λόγω φόβων για πρόκληση… μόλυνσης.