Τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό στη Γηραιά Ηπειρο. Και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται μπροστά από πολλές άλλες χώρες, τα κράτη της Ευρωζώνης τείνουν να συμβαδίσουν μαζί του, ενώ η Ισπανία το έχει ξεπεράσει ήδη. Τα εμβόλια αποδίδουν, αλλά δυστυχώς σημαντικές επιπλοκές όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η χρήση των ΜΕΘ και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό αυξάνονται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες εξαιτίας του κύματος της μετάλλαξης «Δέλτα». Αλλά οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί και εν γένει η αύξηση παραμένει πιο αργή απ’ ό,τι στις αρχές της πανδημίας. Στην Ισπανία, η ταχεία εξάπλωση των εμβολιασμών ίσως εξηγεί τη σημαντική μείωση των μολύνσεων και των σημαντικών επιπλοκών τις τελευταίες εβδομάδες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το ποσοστό εμβολιασμών είναι χαμηλότερο ό,τι στη Βρετανία και στην Ε.Ε., είναι εμφανέστερη η αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ και των θανάτων σε σχέση με την Ευρώπη.
Τα συστήματα υγείας απέχουν ακόμα πολύ από το να υφίστανται τόσο έντονες πιέσεις, ώστε να υποχρεώσουν την πολιτική ηγεσία να επιστρέψει σε καταστρεπτικά για την οικονομία μέτρα εγκλεισμού κυρίως στην Ευρώπη και κατόπιν στις ΗΠΑ. Σήμερα ως μέτρο για τη χάραξη πολιτικής λογίζονται οι πιέσεις στα συστήματα περίθαλψης και οι σημαντικές ιατρικές επιπλοκές, και όχι τόσο ο αριθμός των καταγεγραμμένων μολύνσεων. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη μόνο κατ’ ολίγον έχει επηρεαστεί από τη μετάλλαξη «Δέλτα» μέχρι στιγμής. Παρά τη συγκρατημένη διόρθωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, στην Ευρωζώνη οι επισκέψεις στα καταστήματα και σε χώρους αναψυχής επανήλθαν στα κανονικά τους επίπεδα τον Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου – μόνο τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε μικρή πτώση. Στη Βρετανία οι επισκέψεις στα καταστήματα λιανικής φαίνεται να αποκαθίστανται και πάλι, αφότου στα τέλη Ιουνίου υποχώρησαν συγκρατημένα ως αντίδραση στη «Δέλτα».
Εκτιμάμε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει καλές προοπτικές, βασιζόμενοι σε τρεις παράγοντες: πρώτον, ότι δεν θα επιβληθούν ευρείας κλίμακας περιορισμοί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι για να ανακόψουν τη μετάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα», δεύτερον, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης μπορούν να απολαύσουν τουλάχιστον μισή τουριστική περίοδο και, τρίτον, η ευρεία πρόοδος των εμβολιασμών στον ανεπτυγμένο κόσμο πιθανώς να ανασχέσει την εποχική αύξηση των μολύνσεων το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Και αυτό θα επιτευχθεί με την αρωγή μιας επόμενης δόσης εμβολίων, ώστε να μην καταστούν και πάλι αναγκαίοι δραστικοί περιορισμοί σε μεγάλη κλίμακα. Βέβαια, για τον δεύτερο παράγοντα διακρίνουνε έναν κίνδυνο. Ορισμένες νοτιοευρωπαϊκές χώρες εξαρτημένες από τον τουρισμό ίσως δουν πλήγμα στο ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, εάν ο κλάδος δεν έχει πάει καλά.
* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Βank.
Πηγή: kathimerini.gr