Δείχνει να παίρνει τέλος η οδύσσεια της κληρονομιάς Κατσάνη. Με μεθοδευόμενες κινήσεις της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής κ. Λαμπρινή Στεφανίδου, η οποία από τις πρώτες μέρες στη θέση αυτή (καλοκαίρι του 2016) προσπάθησε να αξιοποιήσει τον εν λόγω φάκελο.
Ιστορικό κληρονομιάς
Η διαθήκη συντάχτηκε στις 10 Οκτώβριο 1982 από τον ίδιο τον Γ.Κατσάνη στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Ο Κατσάνης απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1989. Η τελευταία επιθυμία να ανεγερθεί Νοσοκομείο στο χωριό του στην Άφυτο δυναμικότητας 40 κλινών προς ανακούφιση των συγχωριανών αλλά και των επισκεπτών. Θέλοντας ο ίδιος να πάνε σε σίγουρα χέρια τα κληροδοτήματα του έβαλε ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε οι κόποι μιας ζωής να πιάσουν τόπο. Όμως χάθηκε στη γραφειοκρατία του κράτους και η τύχη της κληρονομιάς χάθηκε αλλά δε λησμονήθηκε. Οι τοπικοί παράγοντες της Αφύτου έκαναν πολλές ενέργειες για την απόκτηση της αλλά οι προσπάθειες δεν ευδοκιμήσαν.
Οι ρυθμοί του Ελληνικού κράτους, η απόσταση από την Αθήνα, οι αλλαγές στη διοικητική μεταρρύθμιση του 2010 με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και ο «Καποδίστριας», πριν συνέβαλλαν έτσι ώστε να μη φέρουν την κληρονομιά στο χωριό τους.
Φτάνοντας στο έτος 2016 η νέα του Διοικήτρια του Νοσοκομείου Χαλκιδικής, στην διάρκεια του τυπικού έλεγχου με την ανάθεση των νέων καθηκόντων της, έπεσε στα χέρια της η κληρονομιά Κατσάνη.
Όπως είπε στη Χαλκιδική Πολιτική και στη Σουζάνα Καζάκα η υπ’οθεση των χρημάτων αυτών είναι πολύ σημαντική για το Νοσοκομείο.
Με ποσό που αγγίζει τα 2.000.000€ και με 8 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη και κάποιες χιλιάδες στρέμματα στη περιοχή της Αφύτου, αποτελεί μεγάλη βοήθεια για το νοσοκομείο τόσο η απορρόφηση των χρημάτων αλλά και η σωστή και συνετή διαχείριση των ακινήτων και των αγρών. Ο διαχειριστής όλων των παραπάνω είναι το Ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα το Υπουργείο οικονομικών.
Η κ. Στεφανίδου εξήρε την άψογη συνεργασία με τα υπουργεία οικονομικών και υγείας και βρίσκεται στο στάδιο των μελετών για την απορρόφηση του 2ου μέρους των χρημάτων.
Στο ερώτημα μας για το αν δικαιούνται κάποιο μέρος της κληρονομιάς η τοπική κοινότητα Αφύτου μας είπε: «καταλαβαίνει απόλυτα το ηθικό μέρος της υπόθεσης αλλά δεν είναι αρμόδια, το λόγο έχει το υπουργείο οικονομικών.»
Διαβάστε παλαιότερο άρθρο, στην Χαλκιδική Πολιτική, με την ιστορία της κληρονομιάς