Χτισμένο στους πρόποδες του όρους Στρατονικού, το Άλσος του Αριστοτέλη αποτελεί ένα κόσμημα για την Τοπική Κοινότητα Σταγείρων αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη. Σε υψόμετρο 500 μέτρων με απαράμιλλη θέα τον κόλπο της Ιερισσού, το μοναδικό θεματικό πάρκο της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, θυμίζει στις νεότερες γενιές τον βίο και την πολιτεία του μεγαλύτερου ίσως Έλληνα φιλοσόφου.
Η ιδέα ανήκει στον πρώην δήμαρχο Σταγείρων – Ακάνθου κ. Μιχάλη Βλαχόπουλο. «Σκέφτηκα ότι στο πάρκο αυτό δεν έφτανε μόνο το άγαλμα του Αριστοτέλη που είχε στηθεί τη δεκαετία του 1950 και ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε σε σχέση με τον Αριστοτέλη εδώ στην περιοχή όπου ήταν η γενέτειρά του. Επειδή ο Αριστοτέλης ήταν δάσκαλος βρήκα διάφορες εφαρμογές από τα Φυσικά και από άλλα βιβλία του γιατί τα έχω μελετήσει. Η ιδέα υλοποιήθηκε ψάχνοντας να βρω κάποιες εφαρμογές που στολίζουν πάρκα και έχουν σχέση με φυσικά φαινόμενα, κάνοντας παράλληλα την αντιστοιχία από διάφορες περιγραφές του Αριστοτέλη από τα Φυσικά», σημειώνει στο Xalkidiki Politiki ο πρώην δήμαρχος της περιοχής.
Τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που φιλοξενούνται στο χώρο του άλσους τοποθετήθηκαν το 2003 από τη Δημοτική Επιχείρηση Σταγείρων-Ακάνθου και σήμερα το διαχειρίζεται η Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη. Πρόκειται για πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά».
Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο η χρηματοδότηση του έργου που άγγιξε τα 120.000 ευρώ προήλθαν από πόρους του τότε Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Το Άλσος εντάχθηκε μέσα σε προγράμματα σχολικών υποδομών, ενώ οι μικροί επισκέπτες ενθουσιάζονται από τα όσα μαθαίνουν σε σχέση με τον Αριστοτέλη και τα έργα του.
Έως και 50.000 οι επισκέπτες ετησίως
Αναφορικά δε με την επισκεψιμότητα του χώρου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σταγείρων κ. Δημήτριος Φαναράς εκτιμά ότι χρόνο με τον χρόνο ακολουθεί μία ανοδική πορεία σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα «άλσος που τον επισκέπτονται πάρα πολλά σχολεία ιδιαίτερα την Άνοιξη με τις σχολικές εκδρομές. Τα εισιτήρια κυμαίνονται μεταξύ 35.000 και 50.000 αν εξαιρέσουμε την περίοδο της πανδημίας και φυσικά αυτό δεν αποτυπώνει το πλήρες μέγεθος των επισκεπτών διότι δεν κόβει εισιτήριο όλος ο κόσμος που επισκέπτεται την περιοχή».
Στο άλσος οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα πειραματικά όργανα όπως την πυξίδα, το τηλεσκόπιο, το πρίσμα, το ηλιακό ρολόι, τον φακό, το πεντάφωνο, τους οπτικούς δίσκους, το εκκρεμές, τον υδροστρόβιλο, τις σφαίρες αδράνειας και τα παραβολικά κάτοπτρα, εντρυφώντας στον κόσμο και τις ανακαλύψεις του σπουδαίου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα όργανα όπως το ηλιακό ρολόι, η πυξίδα κ.α., κατασκευάστηκαν στην Ιερισσό από τον ίδιο τον πρώην δήμαρχο ο οποίος κατέχει την ιδιότητα του μηχανικού.
Παράλληλα, στην περιοχή αναμένεται στο εγγύς μέλλον να ολοκληρωθεί επένδυση, μέσω της επαναλειτουργίας του τουριστικού περιπτέρου Ξενία, μετά την απόρριψη των σχεδίων ανακαίνισης που είχε καταβάλει ιδιώτης έπειτα από δημοπρασία το 2019 από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Τώρα έχουμε συνάψει καινούργιο συμφωνητικό και ελπίζουμε όπως μας έχει υποσχεθεί ο ιδιώτης μέχρι το Πάσχα να λειτουργήσει εφόσον εξωραϊστεί. Αναμένεται να προσεγγίσει όχι μόνο επισκέπτες από διάφορα μέρη αλλά και ντόπιο πληθυσμό από τα γύρω χωριά» εκτιμά ο κ. Φαναράς.
Τα Στάγειρα ως κέντρο των Μαντεμοχωρίων
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πάρκο σώζεται ακόμη και ένα μέρος από τον πύργο του Μαδέμ Αγά που ήταν επί τουρκοκρατίας το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής με δικό του νομισματοκοπείο. Μάλιστα η περιοχή αποτελούσε ιστορικά ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της εποχής στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, με τους πολίτες της να απολαμβάνουν μεγάλο ποσοστό ελευθερίας. Στην Κοινότητα των Σταγείρων και σε κοντινή απόσταση από το πάρκο δεσπόζει το συγκρότημα των Σιδηροκαυσίων που κτίστηκε στην πρώιμη τουρκοκρατία. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα μνημεία όπως πύργοι, δημόσια λουτρά και το κονάκι του Μαδέμ Αγά, από την εποχή των Σιδηροκαυσίων.