Ένας από τους 8 θανατηφόρους κεραυνούς στην Κεντρική Μακεδονία τα τελευταία χρόνια έμελλε να δώσει τέλος στη ζωή του 13χρονου κοριτσιού από τα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής. Ίσως είναι το πλέον σοκαριστικό περιστατικό στο νομό, μετά το 2019 όταν έχασαν τη ζωή τους εφτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν 100 από τη φονική καταιγίδα με τα ακραία φαινόμενα.

Χρόνια τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αλλαγές της κλιματικής κρίσης ήρθαν για να μείνουν. Στο πλαίσιο αυτό, η Χαλκιδική παρουσιάζει μια ιδιαίτερη περίπτωση με χαρακτηριστικά, που την καθιστούν επιρρεπή στα φυσικά φαινόμενα. Πλήττεται από αυτά, πρωτίστως λόγω του ανάγλυγφου του εδάφους της, των μικρών χερσονήσων, του συνδυασμού ξηράς – θάλασσας.

Όπως εξηγεί ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας, που μελετά αρκετές δεκαετίες τώρα τα φαινόμενα αυτά, στην έντασή τους  έχει συμβάλλει – εξίσου με την κλιματική αλλαγή – η επέκταση των οικισμών και του αστικού περιβάλλοντος γενικά. Παράλληλα, σημειώνεται σοβαρή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος με την αποψίλωση των δασών. Έχουμε μεγαλύτερες και περισσότερες καταστροφές. «Όλα συντελούν και στην ενίσχυση και την ένταση των φαινομένων. Αυξάνεται η αστάθεια της ατμόσφαιρας. Το οικιστικό περιβάλλον με τσιμέντο και άσφαλτο επιδρά στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην αστάθεια της ατμόσφαιρας. Αποτέλεσμα είναι οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και καταιγίδες με πλημμυρικά φαινόμενα. Με απλά λόγια η οικιστική ανάπτυξη επιδρά στο μικροκλίμα», σημειώνει ο κ. Σιούτας.

Τα σπάνια καιρικά φαινόμενα έπαψαν να είναι «σπάνια» τις τελευταίες τρεις δεκαετίες περίπου, που γίνεται λόγος για αλλοίωση των κλιματικών συνθηκών.

 

Προσοχή στους κεραυνούς

Ο κ. Σιούτας υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι από εμάς υποτιμούμε την καταστροφική δύναμη των κεραυνών. Επιπλέον, αν και η παρατήρησή τους γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια, δεν ισχύει το ίδιο και για την καταγραφή που γίνεται εδώ και δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να λείπουν τα συγκριτικά στοιχεία.

«Πρέπει να γίνει μια ενημέρωση ώστε να ξέρουν μικροί και μεγάλοι πώς να προστατευτούν», σημειώνει ο κ. Σιούτας. Ειδικά στη Χαλκιδική οι λουόμενοι πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από τη θάλασσα όταν ξέρουν ότι πλησιάζει μπόρα. Φυσικά εννοείται ότι ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο για τα έκτακτα δελτία καιρού και λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Πάντως σίγουρα βγαίνουμε από τη θάλασσα γιατί το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού», απαντά κατηγορηματικά ο καθηγητής λέγοντας πως όλα τα άλλα είναι μύθος. Κι όπως διευκρινίζει «ο κεραυνός θα πέσει στο πιο ψηλό σημείο που βρει. Αν εμείς είμαστε όρθιοι σε ανοιχτό μέρος και δεν υπάρχει άλλο ψηλότερο σημείο, τότε πιθανόν να χτυπήσει εμάς. Οι κεραυνοί ακολουθούν τη φυσική τους πορεία».

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι εκτός από το 2019 και τη φονική καταιγίδα, στη Χαλκιδική είχε χτυπήσει καταιγίδα τα Βράσταμα Πολυγύρου το 2010, προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές σε αγροτικές εγκαταστάσεις, «σηκώνοντας» στον αέρα σκεπές και οχήματα και ξεριζώνοντας δέντρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σουζάνα Καζάκα για ΜτΚ