Άγνωστο είναι το πόσο θα διαρκέσει η σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα του Αγίου Όρους, λένε οι σεισμολόγοι, οριοθετούν ωστόσο τα Ρίχτερ που μπορεί να δώσει.

Μετά τα 4,6 Ρίχτερ που κατέγραψαν οι σεισμολογικοί σταθμοί στις 22 Σεπτεμβρίου, παρατηρείται νέα ανησυχία για το «άγνωστο» μέχρι πρότινος ρήγμα και τις δονήσεις που μπορεί να δώσει. Ορισμένοι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι σε ακραία περίπτωση μπορεί να προκαλέσει σεισμό έως και 6 Ρίχτερ, ενώ υπάρχουν άλλοι που το αποκλείουν και πιστεύουν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα κινείται στα ίδια επίπεδα που κινήθηκε έως τώρα.

Την περασμένη Τετάρτη ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κάλεσε στο γραφείο του τρεις καθηγητές σεισμολογίας, για να ενημερωθεί για τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα από το ρήγμα στο Άγιο Όρος. Μετά τη συνάντηση όλοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί και τόνισαν ότι η δραστηριότητα που παρατηρείται στο ρήγμα δεν είναι ασυνήθιστη. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι καθηγητές σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης και Γιώργος Καρακαΐσης, ενώ ο Κώστας Παπαζάχος συμμετείχε διαδικτυακά καθώς βρισκόταν στην Κέρκυρα για ευρωπαϊκό συνέδριο σεισμολογίας.

Το μέγεθος των Ρίχτερ

Ο κ. Παπαζάχος, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι το ρήγμα αυτό δεν αποκλείεται να «σπάσει» με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο ο κ. Σκορδίλης, μετά τη συνάντηση στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όταν ερωτήθηκε γι’ αυτό το ενδεχόμενο το απέκλεισε, λέγοντας πως «δεν έχουμε τέτοια εικόνα».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στη «ΜτΚ», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για 6 Ρίχτερ, στην πιο ακραία πιθανή περίπτωση. «Κατά την άποψή μου, πιο πιθανό είναι να φτάσει στα 5,1 έως 5,5 Ρίχτερ. Τα 6 Ρίχτερ είναι η πιο ακραία και δύσκολη περίπτωση λόγω του μήκους του ρήγματος. Ωστόσο θεωρητικά μπορεί να γίνει» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Λέκκας.

Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει μήκος 5-6 χλμ. και βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, παράλληλα στις νότιες ακτές του Αγίου Όρους. «Το ρήγμα είναι μικρό και οι σεισμοί που θα δίνει θα είναι στα ίδια μεγέθη με όσους έχουμε καταγράψει ήδη. Δεν υπάρχει εικόνα για διέγερση ενός μεγαλύτερου ρήγματος, που μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό» επισήμανε ο κ. Σκορδίλης μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.

«Οποιαδήποτε ώρα κι αν δείτε τον χάρτη με τις σεισμικές δονήσεις, θα παρατηρήσετε ότι στη χώρα μας υπάρχουν διάσπαρτοι σεισμοί. Δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο αυτό, έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές μία επίμονη σεισμική δραστηριότητα» δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Καρακαΐσης, αναφέροντας τις περιπτώσεις στα Ψαχνά Ευβοίας και στον ανατολικό Κορινθιακό. «Δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά, επειδή η περιοχή είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους Έλληνες, δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή και τα κοιτάμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια» συμπλήρωσε.

«Η ενέργεια θα φύγει προς τη θάλασσα»

Ακόμα και στην περίπτωση να σημειωθεί σεισμός 5,5 Ρίχτερ στην περιοχή, ο κ. Λέκκας καθησυχάζει πλήρως με τα στοιχεία που δίνει για την κατεύθυνση της ενέργειας. «Έστω και με σεισμό 5,5 Ρίχτερ, δεν θα έχουμε μεγάλες επιπτώσεις καθώς η ενέργεια θα φύγει προς τη θάλασσα. Δηλαδή έχει παρατηρηθεί ότι η ενέργεια από τους σεισμούς δεν κατευθύνεται προς την στεριά, οπότε δεν θα έχουμε μεγάλα προβλήματα ούτε στο Άγιο Όρος, όπου τα μοναστήρια εκεί έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές. Σαφώς θα υπάρχουν ζημιές σε παλιές κατασκευές και ίσως κάποιες στην Ολυμπιάδα» αναφέρει ο κ. Λέκκας.

Όσο για τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με σαφήνεια. «Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα συνεχίσει η σεισμική δραστηριότητα. Συνήθως, τέτοιες επίμονες δραστηριότητες σε συγκεκριμένες περιοχές, κρατούν κάποιους μήνες. Δεν πιστεύω ότι θα πάει πολύ μακριά, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και πότε θα σταματήσει» επισήμανε ο κ. Σκορδίλης.

Εκτονώνεται η ενέργεια;

Με τους σχεδόν καθημερινούς σεισμούς από τα μέσα Ιουλίου, θα πίστευε κανείς ότι η ενέργεια που συσσωρεύεται στο ρήγμα εκτονώνεται και αποφεύγεται ένας πολύ μεγάλος σεισμός. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το συγκεκριμένο ρήγμα.

«Σαφώς εκτονώνεται η ενέργεια που έχει το ρήγμα, αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι πόση ενέργεια μπορεί να έχει. Πάντα λέμε με τους σεισμούς ελαττώνεται, αλλά δεν ξέρουμε τι έχει μέσα και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε με σύγκριση άλλων ρηγμάτων. Το κάθε ρήγμα είναι μοναδικό και αν δούμε 1.000 ρήγματα, το καθένα θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά» εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Σε σχετική ερώτηση της «ΜτΚ» ο κ. Σκορδίλης επίσης απάντησε πως δεν μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα, καθώς «από μονάδα σε μονάδα Ρίχτερ, η διαφορά μεγέθους μπορεί να είναι 33 φορές μεγαλύτερη σε ενέργεια. Δηλαδή 33 σεισμοί των 4 Ρίχτερ, μπορεί να σου δώσουν έναν των 5 Ρίχτερ. Οπότε όταν γίνονται μικροί σεισμοί, δεν εκτονώνεται σε ενέργεια το ρήγμα, αν είναι μεγάλο».

Τα μέτρα που λήφθηκαν

Μετά τη συνάντηση με τους σεισμολόγους ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης δήλωσε ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε προληπτικές ενέργειες, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, αλλά να παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα του ρήγματος. «Οι καθηγητές μάς ενημέρωσαν για τον τρόπο που λειτουργούν, είμαστε σε επικοινωνία με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος και αυτός ενημερώνεται από τους επιστήμονες. Μας είπαν ότι έχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που παρακολουθούν αυτά τα φαινόμενα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλέκας και συμπλήρωσε πως «συζητήσαμε κάποιες περαιτέρω δυνατότητες για την καλύτερη πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να έχουν πιο ασφαλείς πληροφορίες για οποιοδήποτε φαινόμενο δίνει η περιοχή, ώστε να υπάρχει καλύτερη προσέγγιση και εκτίμηση».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου ήδη προχώρησαν κάποια προληπτικά μέτρα. «Έχουμε συνεχώς τον νου μας και παρακολουθούμε την εξέλιξη. Προληπτικά μετακινήσαμε μαθητές από δύο σχολεία που είχαν θέματα στον Πολύγυρο, ώστε να υπάρχει ασφάλεια σε κάθε περίπτωση. Οι υπηρεσίες στη Χαλκιδική είναι σε ετοιμότητα» δήλωσε στη «ΜτΚ» ο κ. Λέκκας.

Πηγή: makthes.gr