Η στιγμή για την έναρξη της μεγαλύτερης εμποροπανήγυρης της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο σε μέγεθος και ισχύ πανελλαδικά μετά από το πανηγύρι των Φαρσάλων, έφτασε!
Το πανηγύρι του Αγίου Μάμα ξεκινάει σήμερα 29 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι 4 Σεπτεμβρίου 2023.
Γιο ακόμη μία χρονιά αναμένεται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα και φυσικά τουρίστες, που επισκέπτονται την περιοχή.
Όπως εξηγεί στο Xalkidikipolitiki ο πρόεδρος της ΕΠΟΚΑΜ ΑΕ Χρήστος Γκούτζιος, όλα είναι έτοιμα για το πιο φημισμένο πανηγύρι, ενώ οι εκθέτες έχουν ήδη στήσει τους πάγκους τους. Σύμφωνα με τον ίδιο η φετινή συμμετοχή των εκθετών ξεπερνά τα περσινά δεδομένα και αγγίζει σε αριθμό τους 550: «Οι προετοιμασίες έφτασαν στο τέλος τους και είμαστε έτοιμοι σε λίγες ώρες από τώρα να ανοίξουμε τις πύλες της Εμποροπανήγυρις του Αγίου Μάμαντος. Οι εκθέτες φέτος είναι περισσότεροι σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ περισσότερη αναμένεται να είναι στη φετινή μας διοργάνωση και η συμμετοχή του κόσμου!», λέει.
Μάλιστα όπως τονίζει ο κ. Γκούτζιος οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν όπως κάθε χρόνο προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Μάμαντος, παράλληλα με τη μεγαλύτερη εμποροπανήγυρη της Χαλκιδικής, ενώ δεν θα λείψουν από την διοργάνωση και οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις: «Πρόκειται για ένα ιστορικό, παραδοσιακό πανηγύρι που έχει έντονο το θρησκευτικό στοιχείο και αποτελεί το κομβικό σημείο συνάντησης φίλων, γνωστών, οικογενειών και συγγενών. Από όλο αυτό βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, οι οποίες είναι κομμάτι της Εμποροπανήγυρις, αλλά και της παράδοσης μας», σημειώνει.
Η εμποροπανήγυρις ξεκινάει απόψε 29/8 και θα διαρκέσει επτά (7) ολόκληρες ημέρες. Το χωριό του Αγίου Μάμα είναι έτοιμο να γεμίσει και φέτος ασφυκτικά από κόσμο, που καθημερινά θα περνάει τα απογεύματα του στο πανηγύρι. Φαγοπότι, αγορές, ψυχαγωγία, απρόσμενες συναντήσεις, γέλιο και ξεφάντωμα μέχρι πρωίας. Όλα θα τα βρεις στο πανηγύρι του Αγίου Μάμα!
“Και του πουλιού το γάλα” όπως λέμε…
Ο Άγιος Μάμας της Ορθοδοξίας και η ιστορία της εμποροπανήγυρης
Η πανήγυρη του Αγίου Μάμαντος αποτέλεσε ένα έθιμο που στο διάβα των δεκαετιών έγινε θεσμός. Ξεκίνησε ήδη από την βυζαντινή εποχή, ως μια τοπική αγορά στην αρχή του Φθινοπώρου, για να μετατραπεί με το πέρασμα των αιώνων στην πανήγυρη των 19ου και 20ου αιώνων. Η πανήγυρη του Αγίου Μάμαντος ξεκινούσε την παραμονή της γιορτής του Αγίου, με εσπερινό και ακολουθούσε περιφορά της εικόνας του Αγίου και διαρκούσε άλλες 3 ημέρες. Στις μέρες μας άτυπα ξεκινά 2-3 μέρες νωρίτερα και τελειώνει μία περίπου μέρα αργότερα στις 5 του μηνός.
Αρχικά στην πανήγυρη είχαμε μόνο αγοραπωλησία ζωών, ήταν δηλαδή ζωοπανήγυρη και στη συνέχεια εξελίχτηκε σε εμποροπανήγυρη. Ο παλαιός χώρος στο «Μπεζεστένι» χρησιμοποιούνταν μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1960 για αγοραπωλησία ζωών. Ο χώρος προσφερόταν για αγοραπωλησία ζώων επειδή διέθετε νερό και ήταν ανοικτός και προσβάσιμος σε ζώα και ανθρώπους.
Ο χρόνος διεξαγωγής του στην αρχή του Σεπτέμβρη ιδανικός, μετά το τέλος της σποράς και των άλλων καλοκαιρινών γεωργικών ασχολιών, ενώ ταυτόχρονα άρχιζε η προετοιμασία για τη νέα γεωργική χρονιά, της σποράς αλλά και για το χειμώνα, χρόνος κατάλληλος για να αγορασθούν και να πουληθούν ζώα. Η γειτνίαση του με το μετόχι στον Άγιο Μάμαντα, η ανάμειξη των μοναχών στο θρύλο για την εύρεση της εικόνας του Αγίου και κυρίως τα βόδια που ως θεία φερέφωνα δηλώνουν τη θέληση του Αγίου νομίζουνε ότι αποδεικνύουν, μέσω του θρύλου, πως το μέρος αυτό σχετίζεται με αγορά ζώων υπό την αιγίδα μάλιστα ενός Αγίου που συνδέεται στενά με την προστασία των ζώων.
Ο Άγιος Μάμας είναι Μικρασιάτης άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα (μ.Χ.) και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Το όνομά του φέρουν σήμερα χωριά στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται και ένας από τους μεγαλύτερους Αγίους στην Κύπρο, τη Σκύρο και την Κάσο.
Ο Άγιος Μάμας στις ελληνικές δοξασίες φαίνεται να σχετίζεται με τους αρχαίους θεούς προστάτες των ποιμένων[2]. Συγκεκριμένα στη Σκύρο, που ανθούσε άλλοτε η κτηνοτροφία, στην εορτή του Αγίου οι βοσκοί αφιέρωναν διάφορα σφάγια.
Στην εκκλησία του Αγίου που έκτισαν οι Σκυριανοί, κατά την τοπική παράδοση, σε σημείο που εμφανίσθηκε ο Άγιος σε κάποιον ποιμένα, κάθε χρόνο ανήμερα της μνήμης του κάνουν μεγάλο πανηγύρι με προσφορές και θυσίες αρνιών που τα σφάζουν κάτω από μια παρακείμενη καρυδιά και στη συνέχεια ακολουθεί το γλέντι.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου, και στο ομώνυμο χωριό της Χαλκιδικής, τιμάται στον νέο Ιερό Ναό που χτίστηκε το 1990 πάνω και δίπλα από τον παλαιό, με πρωτοβουλία του Αρχιμανδρίτη Δωρόθεου. Ο παλαιός κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίσθηκε προσκυνητάρι.
Το πρόγραμμα