Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβά αρκετά προϊόντα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά στα τρόφιμα, οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα είναι συνεχείς ενώ στο εξωτερικό τα προϊόντα είναι πιο φθηνά, όπως προκύπτει και από μεγάλη έρευνα του OPEN.

«Η αδελφή της γυναίκας μου μας στέλνει από τη Γερμανία επώνυμα προϊόντα στη μισή τιμή» ανέφερε καταναλωτής στην κάμερα του OPEN ενώ καταναλώτρια υπογραμμίζει σχετικά: «Και στην Ολλανδία που είναι ο γιος μου είναι πιο φθηνά. Η φέτα εδώ είναι πιο ακριβή από ότι στην Ολλανδία».

Μεγάλες διαφορές τιμών

Στην έρευνα του OPEN στα ελληνικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά σούπερ μαρκετ που παρουσίασε ο Αντώνης Κρητικός προκύπτουν μεγάλες διαφορές τιμών σε μία σειρά από βασικά είδη.

Στην Ελλάδα τα δημητριακά των 500 γρ. κοστίζουν Ελλάδα 3,94 ευρώ ενώ στην Ισπανία 2,48 ευρώ και στην Ιταλία 2,35 ευρώ.

Ένα αποσμητικό 50 ml στην Ελλάδα ο καταναλωτής θα το βρει 3 ευρώ. Στην Ισπανία το ίδιο αποσμητικό κοστίζει 2,08 ευρώ ενώ στην Ιταλία 2,59 ευρώ.

Αντίστοιχα μεγάλες διαφορές συναντάμε και στη συσκευασία 200 γρ πραλίνας φουντουκιού που στην Ελλάδα έχει 3,07 λεπτά στην Ισπανία 2,23 και στην Ιταλία 2,99 ευρώ.

Η απάντηση της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν οι αυξημένες τιμές οφείλονται κυρίως στο γεγονός πως η ΕΕ εξαρτάται πολύ από την παγκόσμια αγορά ενέργειας. «Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουμε στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, διαρθρωτικά πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και ένας πολύ σαφής στόχος της νέας Επιτροπής – κάτι το οποίο περιγράφεται και στην έκθεση Ντράγκι – είναι να χαμηλώσει διαρθρωτικά τις τιμές της ενέργειας»

ethnos,gr