Για την ιστορία της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου αλλά και την πορεία του ιδίου εκεί, μίλησε ο Μητροπολίτης κ.κ. Θεόκλητος. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στη Σουζάνα Καζάκα, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης αναφέρθηκε τόσο στις ιδιαιτερότητες της περιοχής όσο και στο έργο της εκκλησίας που επιτελείται εκεί.
Αρχικά ο κ. Θεόκλητος μίλησε για την ονομασία της Μητροπόλεως και τα ιστορικά στοιχεία που διέπουν την ίδρυσή της. Οι Επισκοπές ήταν δύο αρχικά, Ιερισσού και Αγίου Όρους, και μετέπειτα Αρδαμερίου και Γαλατίστης. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, διοικητικά δεν υπάρχει καμία εξουσία στο Άγιο Όρος το οποίο διοικείται μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Μητροπολίτης μίλησε εκτενώς για τα Ιερά Προσκυνήματα της Μητρόπολης. Κάθε ένα με τη δική του ιστορία και ξεχωριστή σημασία. Το πρώτο προσκύνημα του Μοδίου αναφέρεται χρονολογικά για πρώτη φορά στον 16ο – 17ο αιώνα, αλλά ουσιαστικά το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας αναφέρεται στα 1600 και μετέπειτα. Το προσκύνημα της Μ. Παναγίας είναι του 19 αιώνα. Και τα δύο έγιναν αργότερα προσκυνήματα.
Ο κ. Θεόκλητος ρωτήθηκε για τις προκλήσεις της περιοχής κατά το διάστημα που έφτασε στη Μητρόπολη, εννέα χρόνια πριν.
«Στις 24 Νοεμβρίου του 2012 ενθρονίστηκα εδώ και όλοι είχαν απλώσει τα χαλιά τους στα μπαλκόνια, όπως συνηθίζουν εδώ στην Αρναία, οι κάτοικοι όταν υποδέχονται κάποιον. Τότε δεν κατάλαβα τι συμβαίνει αλλά στη συνέχεια αντιλήφθηκα το εθυμοτυπικό», θυμάται ο Μητροπολίτης για την ημέρα που αφίχθη στην Αρναία.
«Όταν ήρθα εδώ η περιοχή ήταν σε πολεμική κατάσταση», ξεκίνησε να εξομολογείται ο κ. Θεόκλητος συνεχίζοντας πως «το πρόβλημα δεν ήταν ο χρυσός. Το έλεγα και στον Πατριάρχη και στον Αρχιεπίσκοπο. Όπως στην αρχαία Ελλάδα, έτσι και τώρα, έχουμε μάθει να τρωγόμαστε οι Έλληνες. Και εδώ υπάρχει ακόμη η ένταση. Των βορείων και των Νοτίων. Εκείνοι που δεν θέλουν να ασχοληθούν με την εξόρυξη, και οι κάτοικοι πάνω στα ορεινά που μόνο με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μπορούν να ζήσουν. Τότε βρήκα δήμαρχο τον Χρήστο Πάχτα. Εκείνο που του ζήτησα, αλλά και από όλους τους δημάρχους έκτοτε και μέχρι τον σημερινό δήμαρχο, ήταν η ενότητα. Και τους είπα να μην χρησιμοποιούν λόγο πολιτικό που διχάζει τον λαό για να δικαιολογούν την πολιτική τους ύπαρξη. Η εκκλησία όσο έχει όλα τα πνευματικά παιδιά της κοντά, δεν ξεχωρίζει. Θα πρέπει να ζήσουν και οι μεν, να ζήσουν και οι δε. Η λύση πρέπει να είναι η χρυσή τομή ανάμεσα και στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην ύπαρξη του μεταλλείου υπό σαφέστατους όρους. Να υπάρχει αρχικά ανάπτυξη τουριστική. Πού είναι όμως, οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη; Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και μέσα από τον τουρισμό και με ήπια εκμετάλλευση των μεταλλείων; Το είπα και στην εκκλησία παρά το ότι δεν μου επιτρέπεται να έχω ανάμειξη σε αυτά, με κηρύγματα. Σφίγγεται όμως η ψυχή μου όταν βλέπω τα πνευματικά μου παιδιά να τρώγονται και να αλληλοχτυπιούνται μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Το ξέρω ότι έχει κόστος αυτό που λέω. Έχω ανοίξει την αγκαλιά μου για τα παιδιά που είναι από την Ιερισσό και από την Αρναία, το ίδιο. Έχω φορτιστεί αυτές τις μέρες και λέω ότι πρέπει να μονιάσουν οι κάτοικοι. Η οικονομική ανάπτυξη θα έρθει και από τον τουρισμό και από το μεταλλείο. Ας αναλογιστούμε ποιο παιδί θα μείνει στον τόπο του αν δεν αναπτυχθούν όλα; Ποιο παιδί θα καθίσει στα μέρη μας αν δεν έχει δουλειά στα μεταλλεία; Η Αρναία τι θα κάνει; Δεν είναι πλέον διοικητικό κέντρο».
Το κοινωνικό έργο της Ι.Μητρόπολης
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος μίλησε για το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης και τη στήριξη του κοινωνικού Παντοπωλείου. Κάθε μήνα 300 οικογένειες βοηθούνται για να μπορέσουν να ζήσουν όπως τόνισε ο Μητροπολίτης. Μάλιστα, παραμονές Χριστουγέννων όλες οι οικογένειες πήραν δεκάδες αγαθά για τα μέλη τους.
Όσον αφορά το Γηροκομείο, αυτό φιλοξενεί 20 ηλικιωμένους για τους οποίους ο κ. Θεόκλητος έθεσε στον Υπ. Άδωνι Γεωργιάδη το αίτημα ενίσχυσης, και ένταξης ενός νέου γηροκομείου για να φιλοξενεί 50 άτομα. «Να έχουμε περίθαλψη και άλλα αγαθά. «Κι αν θέλει ο Θεός, να φτιαχτεί ένα γηροκομείο στο ίδιο αρχιτεκτονικό κλίμα της Αρναίας», δήλωσε ο Μητροπολίτης.
Ανάλογα, πολλή δουλειά συντελείται στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης με ανακαίνιση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για τα παιδιά. Επίσης και όλοι οι κληρικοί επιτελούν θεάρεστο και σοβαρότατο έργο προς κάθε κατεύθυνση για τη βοήθεια των πολιτών, πνευματικά και υλικά.
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. θεόκλητος στο μήνυμα των Χριστουγέννων τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Ο Θεός θεοποίησε το ανθρώπινο σώμα για να μην το θεοποιούμε εμείς. Χριστός γεννάται σημαίνει ότι κατέβηκε ο θεός στη γή για να ανέβει ο άνθρωπος στον ουρανό».