Με θετικό πρόσημο, αλλά και ανοιχτές «πληγές» για ακόμη μία χρονιά δείχνει να οδεύει προς το τέλος της η τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική.

Μολονότι, η επισκεψιμότητα χτύπησε και συνεχίζει έως τα τέλη του Οκτωβρίου να χτυπά «κόκκινο», τα προβλήματα στις υποδομές της Χαλκιδικής συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επαγγελματίες του κλάδου.

Τα ανοιχτά ζητήματα στην ύδρευση, την αποχέτευση, την καθαριότητα, αλλά και αυτά στους κεντρικούς οδικούς άξονες της περιοχής, παράλληλα με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα λειτουργικά κόστη, είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Χαλκιδική.

Ο ρόλος των AirBNB στο πρόβλημα υδροδότησης και ο στόχος της άτυπης σύνδεσης με την Εγνατία Οδό

Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki, ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, κάνει λόγο για μία σεζόν εφάμιλλη με αυτή του 2023 όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις, αλλά περιορισμένη ως προς τον τζίρο λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους των μονάδων.

Όπως επισημαίνει, «δυστυχώς έχουμε υψηλό κόστος ενέργειας, υψηλό κόστος στα διατροφικά είδη, μόνιμο κόστος επιτοκιακής επιβάρυνσης. Για παράδειγμα το 2019, ο μέσος όρος του επιτοκίου στις επιχειρήσεις ήταν στο 3% δανεισμού, τώρα είναι στο 7-9%. Παράλληλα, η αύξηση του εργατικού κόστους, τουλάχιστον στο 20-25%, έφερε μια αύξηση τιμών κάπου στο 10%, όμως και με τα προβλήματα που έχει γενικότερα η οικονομία στην Ευρώπη, που είναι βασικοί μας πελάτες μαζί με τα Βαλκάνια, έχουν φέρει μια δυσχέρεια όσον αφορά τους τζίρους».

Αναφορικά με την προσέλευση των επισκεπτών, ο κ. Τάσιος αναφέρεται πως αυτός διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, στον οδικό και τον αεροπορικό.

«Στο αεροδρόμιο πρώτη εθνικότητα είναι η Γερμανία με μια αύξηση της τάξης του 5%, δεύτερη εθνικότητα η Αγγλία με μείωση 10-15%, τρίτη η Πολωνία με μια αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι της τάξης του 12-15%. Πολύ σημαντικό αυτό γιατί μιλάμε για μια αγορά σχετικά καινούργια για τη Χαλκιδική. Στη συνέχεια έχουμε τις Κάτω Χώρες και την ιταλική αγορά που για αρκετές ημέρες έκανε την εμφάνισή της», σημειώνει σχετικά ο κ. Τάσιος.

Όσον αφορά τον οδικό τουρισμό η επισκεψιμότητα για τα ξενοδοχεία προήλθε από τους «κλασσικούς θιασώτες» της Χαλκιδικής τους Ρουμάνους, τους Βούλγαρους, τους Σέρβους και τους Σκοπιανούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντική ήταν και η αύξηση των Τούρκων επισκεπτών, με περίπου 2.000 – 2.500 αφίξεις. «Επίσης το άνοιγμα της αγοράς του Κοσόβου που δεν έχει θεώρηση βίζας. Έτσι βλέπουμε ότι οι 110 ημέρες περίπου της σεζόν των Βαλκανίων, φαίνεται φέτος να έχουν συρρικνωθεί περίπου στις 90 και αυτό έχει μια μικρή απώλεια όσον αφορά τα μικρά ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα», συνεχίζει.

Όπως επισημαίνει, μολονότι οι ξενοδόχοι είναι ευχαριστημένοι από την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου, πολλά είναι και τα «ανοιχτά» ζητήματα στις υποδομές της Χαλκιδικής που δυσχεραίνουν το έργο τους.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι σταθερά οι υποδομές για ένα δίμηνο περίπου που ήταν σε κακή κατάσταση, παράλληλα με τη λειψυδρία που είδαμε σε πολλούς οικισμούς. Είναι ζητήματα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης κατά βάση και πρέπει να δούμε τι θα γίνει για το μέλλον, κλείνοντας μια σεζόν η οποία αποδεικνύεται ότι τα ξενοδοχεία είναι αυτά που στηρίζουν για πάρα πολλούς μήνες τον προορισμό με σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα», σχολιάζει σχετικά.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος, τα προβλήματα εντοπίζονται πολύ πιο έντονα τα τελευταία χρόνια λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Η βραχυχρόνια μίσθωση καταγράφεται στο νομό περίπου στα 6.500 ακίνητα, κάτι που σημαίνει ότι την τελευταία πενταετία με εξαετία στο νομό έχουν προστεθεί από το πουθενά 25.000-30.000 κρεβάτια στη βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτά δεν ήταν τουριστικά κρεβάτια. Άρα αυτά επιπλέον με το μεγάλο κομμάτι σπιτιών που νοικιάζονται από Βαλκάνιους έχουν φέρει έναν υπερπληθυσμό για μία περίοδο 60-70 ημερών, οπότε και δημιουργήθηκαν και τα πολλά προβλήματα», εξηγεί, επισημαίνοντας πως την τρέχουσα περίοδο δεν υπάρχουν προβλήματα σχεδόν σε κανέναν οικισμό στη Χαλκιδική ή κίνηση σε δρόμους παρόλο που τα ξενοδοχεία έχουν ακόμα υψηλές πληρότητες.

Παράλληλα, ο κ. Τάσιος χαρακτηρίζει το νερό ως νούμερο ένα πρόβλημα για την περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη συστράτευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δράσης για τα επόμενα χρόνια.

«Αυτό που θέλουμε να δούμε και εμείς μπροστά ως νομός είναι να πάρουμε την όποια ανταποδοτικότητα από τη νέα υψηλότατη αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής και να μπορέσει και ο νομός να έχει χρήματα για να ενισχύσει και αυτές τις υποδομές ιδιαίτερα στο κομμάτι της ύδρευσης, αποχέτευσης και της επεξεργασίας των λυμάτων», εξηγεί και υπογραμμίζει πως η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής είναι 44 χρόνια σταθερά κοινωνικός εταίρος στο νομό και βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τους δημάρχους και τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής.

Ερωτηθείς για την κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής, ο κ. Τάσιος υπογραμμίζει πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους δύο άξονες για τη Σιθωνία και τη Βορειοανατολική Χαλκιδική. Γίνεται μια προσπάθεια από την ΠΕΧ με συνεχή συντήρηση, διαγράμμιση, κοπή χόρτων κλπ., αλλά αυτό δεν αρκεί όταν έχουμε έναν υπερπληθυσμό αυτοκινήτων. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία αναφοράς, όπως το φανάρι στη Νικήτη, στη βόρεια Χαλκιδική ιδιαίτερα ο δρόμος μετά τον Πολύγυρο και συνεχίζει με πολλά σημεία που θέλουν βελτίωση. Κύριος στόχος για εμάς, την Ένωση Ξενοδόχων, είναι η άτυπη σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Είμαστε ο μόνος νομός που έχουμε αδικηθεί στην ΠΚΜ, γιατί δεν έχουμε σύνδεση. Άρα πρέπει πάση θυσία να δει η Περιφέρεια πώς θα βελτιώσει το δρόμο Νέα Απολλωνία – Παλαιόχωρα, τα 14 χλμ, ούτως ώστε αυτό να είναι έμμεσα η σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Αυτός θα είναι ο στόχος για τα επόμενα 3 χρόνια, παράλληλα με την όποια βελτίωση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων μιλά για τη νέα εφαρμογή του ΤΟΧ σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ, η οποία καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση στους δρόμους και βοηθά τους επισκέπτες να επιλέξουν την πιο σύντομη διαδρομή, βελτιώνοντας την εμπειρία τους.

Αφορμή για τη δημιουργία της εφαρμογής αποτέλεσε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των έργων για το FlyOver τον περασμένο χειμώνα και έχει ως στόχο την διαχείριση της κίνησης στον οδικό άξονα της Χαλκιδικής.

«Σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ έχουμε την εφαρμογή εδώ και 1.5 μήνα όπου βοήθησε αρκετά τον προορισμό και θα τον βοηθήσει ακόμη περισσότερο του χρόνου, διότι διευκολύνουμε 24 ώρες την ημέρα τον πελάτη/επισκέπτη να επιλέξει την καλύτερη δυνατή διαδρομή και παράλληλα να συγκεντρώσουμε κάποια στατιστικά δεδομένα και στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στο να επικαιροποιήσουμε τις προτάσεις μας σε σχέση με τους οδικούς άξονες του νομού και με κάποιες εθνικότητες όσον αφορά το κομμάτι των οδικών αφίξεων», επισημαίνει, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξαν απώλειες στις κρατήσεις λόγω FlyOver, ωστόσο εκφράστηκαν παράπονα από επισκέπτες για την αυξημένη κίνηση σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναμονή στα σύνορα.

«Η πολιτεία θα πρέπει να μας αντιμετωπίζει ως έναν νόμο που έχει πάνω από 1,1 εκατ. κατοίκους»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, κάνει λόγο για οριακά μεγαλύτερο τζίρο εν συγκρίσει με την περσινή χρονιά, παρά τη μείωση των διανυκτερεύσεων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής.

«Υπήρχαν κενά μετά από 10-12 χρόνια σε περιοχές όπως η Νικήτη, η Σιθωνία, αλλά και στο πρώτο πόδι. Τα νούμερα βγαίνουν θετικά, γιατί αυξήθηκαν λίγο οι τιμές. Επιπλέον, θετικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισαν οι Τούρκοι τουρίστες, οι οποίοι ήρθαν είτε για golden visa είτε για διακοπές και κάλυπταν τα κενά. Ήταν πολύ σημαντική η παρουσία τους φέτος. Έμεναν για ένα βράδυ σε ένα κατάλυμα και άλλαζαν μετά», σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως οι τούρκοι τουρίστες μπήκαν στο top3 των φετινών επισκεπτών.

Όπως αναφέρει, ένα ποσοστό της τάξεως του 60-65% όσων διέμειναν φέτος σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν Ρουμάνοι, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι Σέρβοι, οι Τούρκοι, οι Βούλγαροι και οι Τσέχοι.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, η φετινή χρονιά «στιγματίστηκε» από μία ιδιαιτερότητα, αυτή της δραματικής μείωσης των κρατήσεων της «τελευταίας στιγμής».

«Μέχρι τον Μάιο που υπήρχαν οι προκρατήσεις όλα πήγαιναν εξαιρετικά. Από τις 10 Ιουνίου δεν υπήρξαν οι λεγόμενες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, κάτι που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θα τολμούσα να πω πως αυτές ήταν 90% κάτω από το συνηθισμένο. Δηλαδή από τα 50 request που μπορεί να είχε ένα κατάλυμα την ημέρα, φέτος υπήρξαν 1-2 request. Αυτοί οι πελάτες φέτος για κάποιον λόγο δεν επέλεξαν τη Χαλκιδική και γενικότερα την Ελλάδα. Πιθανόν, λόγω Euro και Ολυμπιακών, η αφρόκρεμα του τουρισμού μας πήγε σε άλλες περιοχές», σημειώνει σχετικά, ενώ προσθέτει πως φέτος υπήρξε εμφανής μείωση των Ελλήνων τουριστών.

«Το πρώτο 10ημερο – 15ήμερο του Αυγούστου, το οποίο παραδοσιακά έχουμε τρελή ζήτηση από Έλληνες, ήταν 75-80% κάτω σε ζήτηση συγκριτικά με άλλες χρονιές», εξηγεί.

Παράλληλα, αν και κρίνει πως η φετινή τουριστική σεζόν κλείνει με θετικό πρόσημο, κάνει λόγο για ανησυχία των επαγγελματιών σχετικά με τις υποδομές της Χαλκιδικής.

«Τον Ιούλιο υπήρχαν αρκετά θέματα σε πολλές περιοχές όσον αφορά το νερό και στο πρώτο και στο δεύτερο πόδι, αλλά και με το ρεύμα. Ευτυχώς για εμάς και τους τουρίστες που μας τιμούν, τα προβλήματα διορθώθηκαν από τους δήμους έως τις αρχές Αυγούστου και δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση μετά τις 20 Ιουλίου σε ολόκληρη τη Χαλκιδική», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας πως οι βιολογικοί καθαρισμοί λειτούργησαν καλύτερα σε πολλά σημεία της περιοχής, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Νικήτης.

«Νομίζω πως το στοίχημα για φέτος το κέρδισαν οι τοπικές αρχές. Εύχομαι, όμως, του χρόνου να μην έχουμε τέτοιες αγωνίες. Να μπορέσουμε να είμαστε πιο άνετα. Ειδικά στο νερό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες και ιδίως για τους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, αν και πότε πρέπει να ποτίζουμε, πώς μπορούμε να προφυλάξουμε το νερό. Η αγωνία μας είναι τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στην επόμενη 5ετία για το νερό. Φαντάζομαι ότι και οι πέντε δήμαρχοι έχουν κάνει καλές προτάσεις όσον αφορά τους βιολογικούς. Οι συζητήσεις που έχουμε στα δικά μας πηγαδάκια είναι να δούμε τι δεν πήγε καλά, αυτά τα μικρά κενά στην φετινή σεζόν. Ήταν η πρώτη φορά που τους δύο μήνες της υψηλής σεζόν οι πληρότητες ήταν γύρω στο 90%, το οποίο δεν ήταν συνηθισμένο τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια στη Χαλκιδική», συνεχίζει ο κ. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας πως σκοπός των επαγγελματιών είναι να κρατηθούν σταθερές οι τιμές για την επόμενη σεζόν, αλλά και να πιέσουν τους ιθύνοντες αναφορικά με το ζήτημα των υποδομών.

Ιδιαίτερα μείζον χαρακτήρισε, δε, το ζήτημα των υποδομών υγείας στην Χαλκιδική, ζητώντας από το κεντρικό κράτος να αντιμετωπίζει την περιοχή ως έναν νομό με πληθυσμό πέραν του 1 εκατομμυρίου.

«Αν και φέτος είχαμε περισσότερα ασθενοφόρα και μηχανές από ΕΚΑΒ, κακά τα ψέματα οι δομές υγείας δεν επαρκούν. Στη Σιθωνία ένα κέντρο υγείας και το νοσοκομείο Πολυγύρου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν 1,1 εκατ. τουρίστες το καλοκαίρι. Δυστυχώς η πολιτεία μας βλέπει ως έναν νόμο που έχει 100.000 κατοίκους. Στην πράξη θα πρέπει να μας αντιμετωπίζει ως έναν νόμο που έχει πάνω από 1,1 εκατ. κατοίκους, γιατί για 3 μήνες ξεπερνάμε το 1 εκατ. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι οι δομές στην Υγεία είναι απειροελάχιστες. Θα πρέπει να γίνει κάτι», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

«Πολλοί ασυνείδητοι χαλούν την προσπάθεια όλων για τάξη»

Στον ανθρώπινο παράγοντα και την σωστή προετοιμασία των μονάδων, επιρρίπτει τις συνέπειες των προβλημάτων που εντοπίζονται κατά τους μήνες υψηλής πληρότητας στην Χαλκιδική, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων «Άμμων Ζευς» με έδρα την Καλλιθέα, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης «Θερμάλια» και Μέλος του ΔΣ της Συνομοσπονδίας Ελληνικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας, Γιώργος Θωμασούλης.

«Πέραν από κάποια συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Κασσάνδρα, υπήρξαν προβλήματα υδροδότησης σε κάποια συγκεκριμένα σημεία στο Πευκοχώρι, που κράτησαν για 8 ημέρες. Όσον αφορά τις υποδομές, το ίντερνετ κλπ, αφορούν τον ευρύτερο σχεδιασμό της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα», δηλώνει αρχικά.

Σχολιάζοντας τα προβλήματα στην υδροδότηση, ο κ. Θωμασούλης σημειώνει πως «όλα τα πράγματα έχουν δύο πλευρές. Για παράδειγμα εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα με το νερό, ο νόμος υποχρεώνει τα τουριστικά καταλύματα να έχουν δεξαμενές νερού και πιεστικά για να λειτουργήσουν. Όταν οι επιχειρηματίες δεν έχουν αυτά τα δύο και παίρνουν κατευθείαν από το δίκτυο είναι λογικό ότι όταν θα υπάρξει μια οποιαδήποτε βλάβη στο κεντρικό δίκτυο θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Αν έχεις δεξαμενή δεν πρόκειται να καταλάβει και ο πελάτης για τη διακοπή. Ως προς αυτό το κομμάτι ο επιχειρηματίας μπορεί να το λύσει και μόνος του τοποθετώντας δεξαμενές και πιεστικά για να έχει ροή το νερό στο κτίριο του».

Όσον αφορά την καθαριότητα, ο πρόεδρος τονίζει πως «ο νόμος λέει ότι σε κάθε ξενοδοχείο και σε κάθε τουριστικό κατάλυμα ο καθένας έχει τον δικό του κάδο, τον οποίο μπορεί να μεταφέρει στα σημεία που μας έχουν υποδείξει για να φεύγουν τα αποτελέσματα. Αν υπάρξει μια συνεργασία μπορεί να γίνει. Ο όγκος είναι πολύ μεγάλος. Οι πελάτες μας είναι από πολλές και διαφορετικές περιοχές και χώρες με διαφορετική κουλτούρα. Υπάρχουν και άλλοι ασυνείδητοι. Άνθρωποι που πετούν στα σημεία που κάνουμε ανακύκλωση λύματα που δεν πρέπει να είναι εκεί. Όλα είναι θέμα παιδείας. Γι’ αυτό και φαίνεται προς τα έξω ότι δεν λειτουργεί τίποτα. Λειτουργούν πράγματα, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί ασυνείδητοι που χαλούν την προσπάθεια όλων για τάξη».

Παράλληλα, αναφέρεται σε περιπτώσεις ανακαινίσεων, όπου τα υλικά αυτών εναποθέτονται στους δρόμους, με τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να μην ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία.

«Είναι μερικά προβλήματα που λύνονται από το δήμο με περισσότερο εργατικό δυναμικό, αλλά είναι και άλλα που δημιουργούνται από ασυνείδητους στην περιοχή που δεν βοηθούν για την εικόνα της», εξηγεί, επισημαίνοντας πως στο τέλος κάθε σεζόν αφήνονται στους δρόμους της περιοχής κατοικίδια ζώα!

Ερωτηθείς για το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, ο κ. Θωμασούλης τόνισε πως πέραν της παλαιότητας και των μικρών δρόμων, ένα ακόμη «αγκάθι» είναι η λανθασμένη οδική συμπεριφορά των επισκεπτών.

«Τρέχουν. Κάποιοι κάνουν χαζομάρες εν κινήσει και δημιουργούν ατυχήματα. Έτσι όπως είναι στενοί οι δρόμοι, πέρα από το ατύχημα, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση γιατί μέχρι να πλησιάσει πρώτα η πυροσβεστική, μετά το ασθενοφόρο και να ανοίξει ο δρόμος περνούν σίγουρα 1 με 2 ώρες. Έτσι μπλοκάρεται το σύστημα, γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι. Έχουμε ένα κεντρικό σύστημα. Ο δρόμος Θεσσαλονίκη – Κασσάνδρα είναι πολύ εύκολος. Προς δεύτερο και τρίτο πόδι οι δρόμοι είναι πολύ μικροί. Όταν γίνονται ατυχήματα εκεί εγκλωβίζεσαι. Θα θέλαμε φαρδείς δρόμους», σημειώνει σχετικά, σχολιάζοντας ως θετική την ρύθμιση της κυκλοφορίας από τροχονόμους σε ορισμένα σημεία τη φετινή χρονιά.

Επικίνδυνο το οδικό δίκτυο – 50 χιλιόμετρα χωρίς… ΛΕΑ!

Αδιαφορία για το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής από τους ιθύνοντες, καταγγέλλει από την πλευρά του επαγγελματίας οδηγός ταξί που δραστηριοποιείται στην περιοχή, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν η διασύνδεση της περιοχής με τη Θεσσαλονίκη να πραγματοποιείται χωρίς την ύπαρξη Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης.

«Είναι τουλάχιστον εγκληματικό ότι για 50 ολόκληρα χιλιόμετρα, από τη Θεσσαλονίκη έως και τα Νέα Μουδανιά, δεν υπάρχει ΛΕΑ», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μολονότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο οδικό δίκτυο της Κασσάνδρας έπειτα από την αποκατάσταση του δρόμου έως την Κσσανδρεία, η εικόνα του δικτύου της Σιθωνίας είναι άκρως απογοητευτική και επικίνδυνη, καθώς πέρα από την αυξημένη κίνηση λόγω του τεράστιου όγκου επισκεπτών που καταφθάνουν στην περιοχή, δεν είναι λίγες οι κατολισθήσεις που σημειώνονται σε αρκετά σημεία και ιδιαίτερα προς το Νέο Μαρμαρά και τη Βουρβουρού.