pixabay

Υπέρογκα ποσά για προκαταβολή, και υψηλές δόσεις -οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στους μισθούς- ζητούν από τους δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια, από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως τονίζει η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος, «22.000 αιτήσεις έχουν γίνει αποδεκτές αλλά αυτό που δεν έχουμε μάθει, είναι πόσοι από αυτούς που έχουν κάνει την αίτηση συνεχίζουν να πληρώνουν την δόση που έβγαλε ο εξωδικαστικός. Είναι μεγάλες, δυσανάλογες με τα εισοδήματα. Για παράδειγμα, ευάλωτη δανειολήπτρια η οποία έχει εισόδημα περί τα 600 ευρώ, πρέπει να δώσει 550 ευρώ δόση».

Αρχικά, σύμφωνα με την κυρία Φραγκάκη, οι πολίτες το αποδέχονται για να γλιτώσουν τον πλειστηριασμό. «Για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορεί όμως η συγκεκριμένη γυναίκα να πληρώνει; Για έναν μήνα, δύο – τρεις; Μετά τι γίνεται; Το υπουργείο οφείλει να μας ενημερώσει από τις 22.000 ευρώ που έκαναν την αίτηση και την αποδέχτηκαν, πόσοι εξυπηρετούνται;».

26.000 ευρώ προκαταβολή ζήτησαν από άνεργο

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, «όταν ξεκινήσει η διαδικασία της αίτησης, ζητάνε το 10% της οφειλής, εκτός από τους ευάλωτους, που σε αυτή την περίπτωση υπάρχει εξαίρεση. Εκτός εξωδικαστικού, οι προκαταβολές που ζητάνε είναι πραγματικά υπέρογκες. Για παράδειγμα, ένα πρώην ταξιτζής, που είναι άνεργος και αυτός και η γυναίκα του, του ζητάνε για 120.000 ευρώ που χρωστάει, να καταβάλλει ως προκαταβολή 26.000 ευρώ προκειμένου να μην γίνει ο πλειστηριασμός τον Νοέμβριο. Δεν του κάνουν διαγραφή γιατί του λένε πως η αξία του ακινήτου είναι υψηλότερη σε σχέση με το χρέος και καλείται αυτός ο άνεργος άνθρωπος, ο οποίος δεν εντάσσεται στους ευάλωτους καθώς λαμβάνεται υπόψιν η προηγούμενη χρονιά, στην οποία εργαζόταν βάση φορολογικής δήλωσης, να δώσει 26.000 ευρώ».