Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στον δήμο Αριστοτέλη και συγκεκριμένα στην Αρναία, μεταξύ της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, του δήμου και εργαζομένων στις Σκουριές.

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν κυρίως εργασιακά, καθώς και η πρόοδος του μεταλλευτικού έργου της Ελληνικής Χρυσός.

«Επισκέφθηκα τα μεταλλεία, συνοδευόμενη από ένα Τεχνικό Κλιμάκιο του Υπουργείου για να συζητήσουμε με την εταιρία την πρόοδο, τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που έχει με βάση την σύμβαση που έχουμε υπογράψει μεταξύ ελληνικού δημοσίου και εταιρίας», τόνισε η κα. Σδούκου και συνέχισε: «ήρθαμε για να επιθεωρήσουμε τις εργασίες στις Σκουριές και με χαρά διαπίστωσα ότι περισσότεροι από 900 εργαζόμενοι βρίσκονται εκεί και εκτελούν τις εργασίες που χρειάζονται με στόχο το έργο αυτό να ολοκληρωθεί εντός του 2025, μια επένδυση ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια εμβληματική επένδυση, ένα υπερσύγχρονο μετάλλιο, το οποίο κατασκευάζεται με τις πιο σύγχρονες τεχνικές και τα υψηλότερα περιβαλλοντικά στάνταρ».

Όπως ανέφερε μάλιστα η ίδια συζήτησε με την εταιρία και για άλλα θέματα τα οποία τέθηκαν εκ νέου από πλευράς ελληνικού δημοσίου: «Το πρώτο αφορά στην αυστηρή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών κανόνων που με χαρά διαπιστώσαμε ότι τηρούνται άριστα και το δεύτερο αντικείμενο συζήτησης είναι το πως αυτή η επένδυση θα μεγιστοποιήσει το εργασιακό της αποτύπωμα στη περιοχή. Είναι προφανές ότι μία τέτοια επένδυση θα πρέπει να προσφέρει καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας από κόσμο που ζει εδώ και είναι σημαντικό να δουλέψει σε αυτή την επένδυση».

Και τόνισε: «Το έργο αυτό θεωρούμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στο να μπορέσει η Ελλάδα να βρίσκεται στο παγκόσμιο χάρτη των μετάλλων, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της και το έργο αυτό εδώ στις Σκουριές να είναι και ένα πρότυπο για άλλες επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στην χώρα μας», ενώ δήλωσε πως ήταν μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος υπογράμμισε: «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα παρακολουθούμε την επένδυση σε όλα της τα επίπεδα, τα χρονοδιαγράμματα της, το πως εξελίσσεται, υποδομές, την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων, το πως δημιουργεί συνθήκες απασχολησιμότητας στο τοπικό πληθυσμό και τι γίνεται με τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχουμε βάλει υψηλά στην ατζέντα μας».

Και συνέχισε: «Δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το υπουργείο δια της κας Σδουκού, βρίσκεται σήμερα εδώ, γνωρίζοντας τη δράση με την οποία το υπουργείο έρχεται να κοιτάξει αυτή την επένδυση όχι μόνο στην ώρα της έγκρισης της, αλλά να την παρακολουθήσει σε όλα της τα στάδια. Οφείλω να πω ότι πρώτη φορά μπορώ να διαπιστώσω μια τέτοια έμφαση από τη πλευρά του Υπουργείου, προς αυτή τη κατεύθυνση που για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό, ένα μεγάλο επιτελείο υπηρεσιακών παραγόντων που καλύπτουν το σύνολο των υποχρεώσεων αυτής επένδυσης ήταν σήμερα εδώ, βρεθήκαμε στις Σκουριές και σε μια πολύ αναλυτική συνάντηση βάλαμε εκτάκτως όλα τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, τους εργαζόμενους, και φυσικά κάθε μορφής αδειοδοτικής δραστηριότητας που πρέπει να υπάρξει από εδώ και πέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο και να μπει σε παραγωγική διαδικασία».

Για την επίσκεψη της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο μεταλλευτικό έργο των Σκουριών η Ελληνική Χρυσός δήλωσε: «Η Ελληνικός Χρυσός είχε την τιμή να φιλοξενήσει σήμερα, 07 Οκτωβρίου 2024, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο εμβληματικό μεταλλευτικό έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Με το έργο να έχει ολοκληρωθεί κατά το 76%, η Ελληνικός Χρυσός είχε την ευκαιρία να αναδείξει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί με τη σταθερή εφαρμογή βιώσιμων μεταλλευτικών πρακτικών, καθώς και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.  Η επίσκεψη προέταξε επίσης τον κρίσιμο ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει το έργο των Σκουριών στη «πράσινη μετάβαση» της Ελλάδας και τη σημασία του τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Υφυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο έργο, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων τεχνολογιών στον τομέα της διαχείρισης νερού και αποβλήτων, της παράλληλης αποκατάστασης και της περιβαλλοντικής παρακολούθησης».